Talvi taas yllättää autoilijan, mutta ei pelkästään liikenteessä vaan myös ihan pihallakin. Auto jäässä ja pitäs lähtee, perusongelma. Aiemmin käytössä on ollut ihan perinteinen mekaaninen IP44-suojauksen omaava kellokytkin, jolla homma on hoitunut. Aivan liian helppoa 🙂 Itseasiassa siinä on myös se puute, että sitä ei voi etäohjata. Webasto tai Eberspächer ovat toki massimiehen tai -naisen ratkaisuja, mutta budjettiratkaisu on Defan Termini. Mutta miten sitä voisi etäohjata?

Defaltahan saisi Defa Link järjestelmän, joka vaatisi jonkun palikan asennuksen autoon ja jonkun tilin ostamisen. Äkkiä laskettuna vuosikustannus olisi päälle satkun. Olisihan siinä pari lisäominaisuutta pelkän lämmityksen säätämisen lisäksi. Mutta eihän sitä nyt valmista voi ostaa 🙂

Monesta liikkeestä löytyy etäohjattavia pistorasioita, mutta niitä ohjataan omilla kaukosäätimillä ja nehän on aina kateissa ja akku lopussa. Olisihan sekin vielä vähän liian helppoa kun vain plug’n’play. Eikä niillä etäohjaus onnistu esim. toiselta paikkakunnalta onnistu.

Noh mikä sitten ratkaisuksi? Z-Wave kuulostaa tarpeeksi haastavalta, joten jos sitä sitten sellaista testaisi. Z-Wave on yksi kotiautomaatioratkaisuista, joita jokainen kuluttaja voi ostaa, esimerkiksi verkkokauppa.com:sta. Tarjolla on USB-tikkuihin paketoituja valmiita Z-Wave-ohjausyksiköitä, mutta koska kotiverkossa hengailee jo Raspberry Pi ja siinä Raspbian, ehkä sitä voisi käyttää apuna. Verkkokauppa.com:sta löytyykin sopiva palikka Raspberryyn. Raspberryyn sitten Z-Wave -alusta ja sehän löytyy https://z-wave.me/. Pienellä loitsulla (wget -q -O – razberry.z-wave.me/install | sudo bash) Raspi imaisee alustan ja asennus onnistuu suht kivasti. Tietokanta vähän haraa vastaan, mutta perustoimenpide boot auttaa ja alusta on hereillä. Z-wave moduulin asennus ei vaadi sen suurempia säätöjä. GUI:n kautta on helppo kliksutella, mutta ei se nyt ihan selkeä ole.

 1. Tehdään ”Scene”
  1. Nimetään scene, esim. kytkin pois.
  2. Valitaan kytkin, joka on liitetty järjestelmään.
  3. Valitaan toiminnallisuus, binäärinen valinta, on tai off, tässä tapauksessa off.
  4. Tallennetaan
 2. Tehdään toinen Scene, kytkin päälle.
 3. Kun yksittäis scenet ovat tehty, pitää näille tehdä aikataulu eli Scheduled Scene.
  1. Nimetään scene, esim. Autolämmitys päälle.
  2. Valitaan päivät jolloin halutaan tapahtuvan toiminallisuutta. Itse otin arkipäivät ma,ti,ke,to,pe.
  3. Valitaan kellonaika, esim. 6:30…huoh…
  4. Valitaan yksittäinen scene, tässä tapauksessa scene jossa kytkin kytketään päälle. Ja savet päälle.
  5. Nyt meillä on joka arkipäivälle aikataulu jolloin kytin menee 6:30 päälle.
 4. Virrat pitäisi kyllä saada sammutettua, ettei siellä suotta ole virrat päällä koko päivää ja sitten kun piuha laitetaan kiinni. Tehdäänpä siis toinen Scheduled Scene ja muuten sama homma, mutta liitetään yksittäinen scene, joka kytkee kytkimen pois. Samat päivät ja sitten kellonajaksi joku sopiva esim. 8:00. Tätä ennen ollaan varmaan jo lähdetty töihin ja piuha nykäisty autosta.
 5. No nyt meillä on mahdollisimman vaikean kaavan kautta tehty autolämppäri. Tässäkö kaikki?

Ehei, etuna tässä on myös se, että nyt pystyn aina kun haluan asettaa lämmityksen päälle, menemättä ulos. Kytkemisen voi suorittaa kotiverkossa millä tahansa samassa verkossa olevalta koneelta selaimen kautta, http:IP:8083.

z-wave1

Screenshot Z-Wave.me portaalista

Tai sitten älyluurilla:

IMG_0464Nyt ollaan vielä WLAN-verkon kantaman sisällä, mutta näin se on ainakin jokseenkin turvallista. Etäohjauksen voi suorittaa vaikkapa SSH-tunnelin kautta(selaimella), eikä palvelua tarvitse julkistaa ulkoverkkoon.