Pushover.net on yksi tarjolla olevista push-notifikaatioita tarjoavista palveluista. Itse olen hyödyntänyt pushover.net -palvelua kotiautomaation kanssa.

Yksi esimerkki omasta käytöstä on kodin ulko-oven auki/kiinni-tilan valvonta. Homma perustuu Z-Wave-tekniikkaan ja Razberryyn. Karkeasti: ulko-oveen on asennettu sensori, joka tajuaa onko ovi kiinni vai auki. Tämän tiedon se välittää 868mhz taajuudella raspberryyn asennettuun z-wave-kontrolleriin.

Raspiin on asennettu Razberry-softa, joka tarjoaa API:n lisäksi myös web-käyttiksen. Tämä ei vielä riitä siihen, että kännykkään tulee viesti oven avauksesta tai sulkeutumisesta. Razberryn web-käyttiksen kautta on pääse laajaan appsi-valikoimaan, josta löytyy jos jonkinlaisia apusovelluksia, yksi näistä on pushover.net. Asennus on luokkaa klik klik, eli käyttiksessä onnistuu. Käytön aloittaminen tosin vaatii rekisteröitymisen pushover.net sivustolle, jotta saa user-keyn (www.pushover.net). Perustason user-keyn saa ilmaiseksi.

Joitakin käytön rajoitteita löytyy, mutta eipä ole näissä omissa hommissa aiheuttanut ongelmaa. Tuo syötetään Razberryssä pushover.net appsille. Pushover.net tarjoaa myös sähköpostiosoitteen, jota voi käyttää esim. skripteissä tms. jos halutaan laittaa push-tietoa asiasta xyz sähköpostilla käyttäjälle.

No nyt sitten on kaikki suurinpiirtein asetettu ja appsista valittu ilmoitustaso eli mistä kaikesta se lähettää viestiä. Sitten pitää vielä kännykkään asentaa push-appsi, joka löytyy ainakin iOS:lla suoraan AppStoresta. Siellä pitää syöttää myös tuo user-key ja sitten homma on valmis. Sitten vain availemaan ovea ja ihmettelemään miten systeemi toimii.

Muutama esimerkki mitä kaikkea sieltä tulee:

Appsia ei tarvitse avata kännykässä erikseen, jotta näkee eventit. Käyttöjärjestelmän push-viestien tapaan niitä saa muokattua ja tulevat kuten käyttäjä ne määrittelee.


(kuva: https://wp-push.com/wp-content/uploads/2013/01/pushover-notifications.png)

Käyttökohteita onkin sitten niin monta, että mahdotonta niitä edes listata, mutta muutaman kohteen listaan mitä mieleen tuli:

  • Palvelinten/työasemien/yms. teknisten laitteiden seuranta (esim. viesti kun CPU>75%)
  • Kotiautomaation viestit (ovi auki/kiinni, lämpötila sen ja sen)